Ιστορία του Νησιού
Στο νότιο άκρο του Αιγαίου η Λέρος, που ανήκει στα Δωδεκάνησα κι είναι σε κοντινή απόσταση από την Πάτμο, μετρά 8.500 κατοίκους. Εκτείνεται σε 53 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η ακτογραμμή της σε 71 χιλιόμετρα. Με υπέροχες παραλίες, παραδοσιακό χαρακτήρα και ήρεμους ρυθμούς ζωής, η Λέρος είναι ιδανική για όσους ψάχνουν έναν μικρό αλλά φιλόξενο παράδεισο χαλάρωσης κι αναζωογόνησης.
Η επιρροή της Βυζαντινής περιόδου, κατά τα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ., είναι διάχυτη. Υπέροχα δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, καθώς και οχυρωματικά έργα συναντά ο ταξιδιώτης στο διάβα του. Μην παραλείψετε μια εκδρομή στα Κάστρα στα Λεπίδα αλλά και στο Παντέλι, που είναι το σημαντικότερο μεσαιωνικό κάστρο της Λέρου. Στο νησί θα συναντήσετε πολλές κι όμορφες εκκλησιές, όπως αυτή της Παναγιάς, η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Λακκί, μονόχωρα μεταβυζαντινά εκκλησάκια αλλά και ερείπια ναών. Μην παραλείψετε την Εκκλησία του Χριστού και του Σταυρού, στην περιοχή του Πλατάνου, όπως και την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.
Η Λέρος απελευθερώθηκε, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, το 1912 από την Τουρκοκρατία και παρέμεινε στην κατοχή των Ιταλών έως το 1947, οπότε κι επανενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα.